خانه فرهنگی - اجتماعی کمبربند طلایی ؛ توسعه یا تخریب

کمبربند طلایی ؛ توسعه یا تخریب

0
کمبربند طلایی ؛ توسعه یا تخریب
کمربند طلایی مشگین شهر

به قلم شهروز حیدری رییس سابق اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان مشگین شهر:

خطاب به دکتر عباس زاده نماینده مردم مشگین شهر در مجلس شورای اسلامی؛ کمربند طلایی؛ توسعه یا تخریب!؟

✅جناب اقای دکتر عباس زاده نماینده مردم شریف شهرستان مشکین شهر

تعریف و تمجید از طبیعت زیبا و پتانسیلهای منحصر بفرد تاریخی و فرهنگی مشکین عزیز برای کسی که افتخارنمایندگی مردم نصیبش شده حدیث زیره به کرمان بردن است. با این حال خالی از لطف نخواهد بود اگر یاد آوری کنم که سالهای مسئولیتم در حوزه میراث فرهنگی برای شناساندن مشکین شهر زیبایمان تعبیری بکار برده ام که مورد عنایت قرار گرفت. آقای دکتر عباسزاده عزیز “مشکین شهر نقطه تلاقی تاریخ و جغرافیاست”.  هریک از این دو محور  متزلزل شود هویت خیاو خدشه دار خواهد شد. مشکین شهر کهن در دامنه یک جغرافیای زیبا تبدیل به  یادگار سبز هزاره ها شده. چقدر تاسف آور است که درچند سال اخیر هویت این دیار به بهانه توسعه با پروژه های فاقد پیوست مطالعات فرهنگی اجتماعی در حال تخریب است. دخل و تصرف های غیر علمی و بدون مطالعه دقیق در عرصه و محدوده آثار تاریخی مانند شهر یئری و کهنه قلعه تاریخ این منطقه را متاثر کرده و پروژه نا مسمایی بنام “کمربند طلایی “عزم نابودی طبیعت بکر سبلان و دامنه شمالی آن را دارد .از سردابه تا موییل وفور نعمت و مهربانی طبیعت، چشمه های متعدد و پوشش گیاهی منحصر بفرد محبوب حیاط وحش و سوگولی سبلان است. اگر امروز این حمله نابودگر متوقف نشود تا فردا هزاران انفجار خاموش در آن دیار اتفاق خواهد افتاد. چه لزومی برای احداث جاده ای است که چهار ماه بیشتر قابل تردد نخواهد بود اما یک روز استفاده از آن برای طبیعت سم مهلک است. بعید میدانم این پروژه حتی یک برگ مطالعه دقیق اثرات تخریبی و توجیه فرهنگی اجتماعی داشته باشد . اما مطمعن باشید انتفاعی در کاراست که بهای گزافش را محیط زیست با ازبین رفتن پرداخت خواهد کرد. خوشحالم که عکس العمل مناسبی را با اعلام موضع بموقع انجام داده اید . اما یک روز تاخیر در تعطیلی آن پروژه هم برای شما مسئولیت آفرین خواهد بود .برای ما شهروندان هم اگر بی تفاوت هستیم خسران بهمراه خواهد داشت.

جناب نماینده بی تعارف حال طبیعت و تاریخ این کهن دیار خراب است و نیاز به عکس العمل کارآمد و فوری دارد . در حوزه شهرستان دو اثر داریم که دارای تمام ویژگیهای مد نظر یونسکو برای ثبت جهانی است که متاسفانه در حال از بین رفتن این امکان به دست خود هستیم.شهر یئری واجد بیش از ۸۰ درصد ویژگیها بعنوان اثر تاریخی و سبلان با جریان زندگی اجتماعی انسانی و حیاط وحش با تنوع بسیار بالا و وجود آثار تاریخی در دامنه بعنوان یک اثر طبیعی فرهنگی دارای ویژگی ثبت جهانی هستند.

با یک مطالعه ساده شرایط ثبت جهانی یک اثر طبیعی و تاریخی به راحتی قابل استنباط است که در شرایط حاظر شهر یئری بی نظیر با آن ساخت و سازهای بی هویت در محوطه تاریخی اش و  سبلان سرفراز با این همه دخل و تصرف و جاده کشی ها امکان ثبت جهانی را از دست داده اند. با اینحال هنوز امید هست که نجاتش دهیم . هر چند مهمتر از ثبت جهانی رها کردن سبلان برای صاحبان اصلی آن است اما بعنوان یکی از هزاران شهروندی که ضربان قلبشان با دیدار روزانه سبلان تنظیم می شود و با تکیه  بر دیدگاهها و شخصیت علمی، فرهنگیتان انتظار دارم به اعلام موضع بسنده نکنید و در دوره مسئولیت سنگینتان اجازه ندهید بنام توسعه مزیت های مطلق این دیار را عامدانه تخریب کنند.

نویسنده: شهروز حیدری

دیدگاهتان را بنویسید

Please enter your comment!
Please enter your name here